JanneSalonen11

Zen ja valurautapadan kunnostus

  • Ennen...
    Ennen...
  • ...ja jälkeen.
    ...ja jälkeen.
  • Dagen efter. Naudanlapa pehmenee pelastetussa padassa hitaasti hautumalla muuntautuen ennen pitkää himoituksi tillilihaksi.
    Dagen efter. Naudanlapa pehmenee pelastetussa padassa hitaasti hautumalla muuntautuen ennen pitkää himoituksi tillilihaksi.

Puuvajaa siistiessäni löysin vanhan ruostuneen valurautapadan, Ruotsissa hyvin tehty. Oikein käytettynä sellainen on käytännössä ikuinen eikä millään saa niin hyvin haudutettua tillilihaa kuin juuri jykevällä valurautapadalla,

Netti on täynnä kaikenmaailman kokkikolmosten ohjeita mutta päätin käyttää luovuutta padan käyttöönotossa. Kas näin:

1) Hiero teräsharjalla isoimmat ruosteet pois. Pyyhitään hyvin.
2) Loput ruosteet poistetaan hankaamalla karkeaa merisuolaa pataan kangasrätillä.
3) Viimeistely hankaamalla hienompaa suolaa pataan.
4) Huuhtele pölyt ja suolat kuumalla vedellä, kuumenna pataa sitten sen verran että se kuivuu. Palaa kohtaan 1) ja poista teräsharjalla ja karkealla (karkeusaste 60) hiekkapaperilla ne ruosteet jotka eivät suolalla lähteneet. 
5) Pese pannu kuumalla vedellä ja fairylla. Huuhtele hyvin. Pyyhi kuivaksi.
6) Pane pannu liedelle kuivumaan
7) Siirrä pannu pois liedeltä, huuhtele palaneita sormia juoksevan kylmän veden alla 10 minuuttia. (Huom. tämän työvaiheen voit myös jättää väliin).
8) Aseta pata liedelle, laita silavaa sisään
9) Ota sulanutta silavaa rättiin, pyyhi pata ulkopuolelta. Pyyhi padan kallistamisesta liedelle valunut sula silava rätillä. Huuhtele kättä juoksevan kylmän veden alla 5 minuuttia.
10) kallistele pataa ja sivele sen seinustat kuumalla silavalla.
11) Avaa huuva. Avaa keittiön ikkuna. Avaa makuuhuoneen ikkuna läpivedon aikaansaamiseksi. Avaa ulko-ovi. Hae ovesta livahtanut koira sisälle, sulje ulko-ovi.
12) Kävelytä koira (ei liity valurautapadan puhtaanapitoon.)
13) Kun pesässä hiillos on punahehkuinen, aseta pata hiilloksen päälle. 
14) Odota kunnes hiillos hiipuu, poista pata varovasti ahtaasta tulipesästä. Liota ranteessa olevaa palohaavaa ja pane siihen sitten voidetta ja side, jeesusteippi käy hyvin siteen kiinnittämiseen.
15) Raaputa veitsenkärellä pataan kiinni palaneet silavat. Odota että pata jäähtyy hieman ja sivele se uudelleen silavalla.
16) Aseta pata liedelle ja sivele silavaa reunoihin. Anna kuumeta kunnolla.
17) Poista pata liedeltä ja anna sen jäähtyä. Valmis!

Huomenna sitten kerromme tillilihan valmistuksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Upea suoritus. Olen tehnyt samanlaisen pesun eräälle muran seasta löytyneelle muurinohjapannulle. Se on kuin taikaa, niin paljon iso on se muutos.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Samanlaisia projekteja on tullut tehtyä ja toimii; minä vaan en mitään pesuainetta laittaisi valuraudalle.
Kesällä löysin pihasta tuommoisen "korvallisen" valurautapadan, ketjuilla (tarkoitettu ripustettavaksi avotulelle, tai hellan reikään, pohjakin kupera.; ollut siellä karikekasassa ainakin 35 vuotta. Padassa ei ollut tippaakaan ruostetta. Silti suola- ja rasvakäsittelin.
Noita valurautapannuja meillä on parisenkymmentä (vanhin vuodelta 1919, valurautapatoja kymmenkunta, lisäksi kuparisia isoja paistinpannuja pari kappaletta. Muurikoitakin (vanhoja) pari kappaletta.
Valurauta-astian pohjan voi käsitellä laittamalla kuumaan astiaan kookosrasvahiutaleita ja kun se on sulanut, suolaa. Keitosta hämmennellään viitisen minuuttia ja kuivataan huolellisesti pois (ei vettä).
Sinulla näyttäisi olevan sepän tekemä hellan kansi; päältäsyötettävä, hienon näköinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ilmiselvää että ahkeraan käytössä olevaa valurautaa ei pestä saippualla. Tässä tapauksessa, kun vati oli ollut +10 vuotta hiiren tai linnunpesänä ja koska reilu rasvaus oli joka tapauksessa edessä, en katsonut aiheettomaksi käyttää fairya. Ei siellä mitään sellaista rasvaa olisi ollut huokosissa jonka olisin sinne halunnut jäävän. Facebookin DIY-ryhmässä joku ehdotti CRC:tä mutta jätin sen nyt väliin.

Kallella on tarkka silmä. Vanha paikallaanmuurattu hella-uuni-leivinuunisysteemi on pirtin sydän ja rautaosat ovat enimmäkseen sepän takomia.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sääli muuten, että näitä ikivanhoja "päältäsyötettäviä" on hävitetty muka modernimpien tieltä. Se on ikiaikaisen toimiva ja helppohuoltoinen tulisija.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä, ja se uuni lieden kyljessä on hyvä vekotin. Minulla ei edes ole sähköuunia kun tuo on kuuma pesällisellä kun vaan muistaa panna pellit oikeisiin asentoihin. Aika nopeasti oppi säätämään lämpötilan vaihtelemalla klapien ja tikkujen määrää sekä pelltien asentoa eikä vie niin paljoa puuta ja aikaa kuin leivinuunin käyttöönotto.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos Janne. Maalla on saunan nurkalla kumollaan niin iso valurautapata, että kohtiin 6-8 täytynee ensiaatoksella käyttää puista hellaa. Siinä on ollut kesäkukkasia, mutta kaipa muutakin käyttöä keksisi. Ei tietoa mihin tarkoitukseen sen jättäneet maatilana olleen kesäpaikan alkuperäiset omistajat olivat käyttäneet.

- Onko vihjettä mihin arviolta 30 litran valurautapatoja on käytetty?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eläinten appeen valmistaiseen? Pyykin pesuveden lämmittämiseen?

En tosiaan tiedä mutta nyt kun sanoit, minulla ihan vastaavankokoinen valurautapata alkuperäisasukkaiden jäljiltä ja tosiaan kukka-astiana pihalla. Halkeama kyljessä, olisiko alkuperäiseen tarkoitukseen sopimaton pata sitten pantu uusiokäyttöön.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pyykinpesuveden lämmittämiseen en oikein usko, kun siellä oli karjakeittiössä muuripatakin, jotta eiköhän olisi lämmitetty siinä. Lisää ehdotuksia? :)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #6

Kyllä se tuo irrallinen muuripata aika usein on juuri pyykkipata, joka sitten laitetaan sopivaan paikkaan. Muuripadassa muuten aika usein lämmitettiin myöskin savusaunan kylpyvesi. Se oli itseasiassa kovinkin monikäyttöinen laite.
Karjakeittiön muuripata ei oikein pyykinpesuun ole ympäristönsä takia kätevä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Voi hyvinkin olla noin kun tarkemmin ajattelee. Maallahan pestiin entivanhaan pyykki rannassa, jos rantaa vaan oli.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Tuosta tuli mieleen että kun muutin taloon ja asustelin puolisen vuotta remontoidessani sitä, ei sisälle tullut vielä juoksevaa lämmintä vettä. Oli vain yksi kylmä vesipiste pirtissä.

Saunassa, jossa ilmeisesti aikaisemmin oli ollut karjakeittiö, on alta lämitettävä iso vesipata ja vieressä vanha pulsaattoripesukone. Pesu- ja huuhteluvedet padasta. Sen pulsaattoripesukoneen tuoma lisäarvo pesuprosessiin oli aika lailla nolla verrattuna käsipesemiseen ämpärissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Minäkin aloin miettiä sitä kesäpaikan rantasaunaa, vesi onkin vissiin ennen lämmitetty siinä rautapadassa, joka löytyi sen nurkalta.

Jotkut vanhat rautapadathan on nykyään vain koristeina, kolmijalkaiseen varrelliseen olen askarellut jouluksi männynoksia ja punatulkkuja, ja on pieni sangallinenkin kolmijalkaisen alustan päällä.

Mutta niitä vanhoja rautapatoja ei voita ruuanlaitossa mikään, ja mullakin on yksi peritty. Ei tosin niin hiano kuin kunnostamasi, mutta sianihralla sitä hoidan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Hämäläinen tuli jo tänään ajatelleeksi että ei ollut kaivoakaan, teetettiin porakaivo. Alle kilometrin päässä on lähde, olivatkohan hakeneet siitä ruuanlaittoon ja muun veden järvestä, talvisin avannosta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #13

Ajatuskuvioisi lienee varsin oikeaan osunut. Lähteeltä haettiin talousvesi, järvestä muu käyttövesi. Iso pata oli muuten keskeinen tässä kuviossa; mielestäni.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Minäkin muistan lapsuudesta että rautapata puhdistettiin hiilloksella kuumentaen ja sianrasvalla voidellen.

¨¨¨¨
No, meillä oli rautainen paistinpannu ja ajattelin että se pitäisi puhdistaa perusteellisesti. Meillä ei ole isoa uunia, jossa sen voisi tehdä joten pyysin kaveria polttamaan sen. Hänellä on puolen talon kokoinen puilla lämpiävä uuni.
Hän teki työtä käskettyä. Menin parin päivän päästä hakemaan pannua. No, se oli rypistynyt ja kutistunut rusinaksi .

Yhdessä sitten mietimme, että oliko se suomalainen vai virolainen pannu.
Joku asiaa tuntevampi olisi varmaankin nähnyt päältä päin, että paistinpannu ei näin kovaa kohtelua kestä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Joo, monenmoisia paistinpannuja olen rasvapolttanut ja aina on hyvää jälkeä tullut.
Toinen asia sitten on pannu, jossa on "rokonarpia" sekä pohjassa, että pannupinnassa. Metallinkeräykseen.
Minulle on kertynyt melkoisesti venäläisiä (neuvostoliittolaisia) paistinpannuja/patoja. Mielestäni ovat todella hyviä. Hyvää joskus sieltäkin päin.