*

JanneSalonen11

Kaikkien aikojen Susijengi?

  • Susijengin 6.s pelaaja Montpellierissa.
    Susijengin 6.s pelaaja Montpellierissa.

Nyt se alkaa, koriksen EM-kisat ja Suomen Susijengin osalta kotikisat. Paperilla otsikon kysymys saa katetta, huolena Petteri Koposen rannevammasta johtunut pitkä toipilaskausi ja puolustuksen suhteen persiilleen menneet harjoituspelit. Jos Koponen (FC Barcelona) on kunnossa ja vastustaja ei saa Lauri Markkasta (Chicago Bulls) kuriin, Susijengi menee lohkossaan neljän joukkoon ja jatkopeleihin.

Vastustajista Ranska on lohkon ennakkosuosikki, ilman kirkkaimpia NBA-tähtiäänkin. Maa on Fiba-rankingin maailman nelonen ja Euroopan kolmonen. Islanti (Euroopan ranking 27. ja lohkon ennakolta huonoin) on kuin Susijengi 10 vuotta sitten, innokas ja osaava joka elää kolmosilla mutta tuskin kuitenkaan onnistuu yllättämään. Muita lohkojoukkueista Slovenia on Euroopan 8., Kreikka 9. ja kumpikin siis Suomen (12.) edellä. Puola on Suomen takana.

Oma veikkaukseni on, että Suomi ottaa kolme voittoa: Islanti suurinumeroisesti 1500:n saarelta saapuneen kannattajan pettymykseksi, Puola pienemmällä marginaalilla ja Kreikka koska eivät vaan saa Markkasta kiinni. Näillä ollaan sijoilla 2-4 riippuen, miten muut pelaavat ristiin. 

Olin katsomassa Bilbaon MM- ja Montpellierin EM-kisoissa Suomen otteita. Susijengin kuudes pelaaja eli fanit esittivät silloin sellaista urheilukulttuuria, ettei Suomessa koskaan. Suomi on kisansa ansainnut ja Susijengi ulvotaan jatkoon.

Ps:
Otsikko lainattu täältä, missä myös lisää ennakkotunnelmia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kaikki kunnia tuolle Susijengille jo etukäteen. Eri aikakausia on tietenkin vaikea verrata keskenään mutta kaikkien aikojen Susijengin asemasta kamppailee kyllä vahvasti myös

Jorma Pilkevaara
Juha Harjula
Kari Liimo
Kauko Kauppinen
Martti Liimo
Pertti Laanti
Raimo Lindholm
Raimo Vartia
Risto Kala
Teijo Finneman
Timo Lampén
Uolevi Manninen

Valmentaja: Kalevi Tuominen

Sijoitus oli Tokion olympialaisissa 11:s. Mutta tosiaan, ajat olivat toiset, joten paha verrata.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä huomio ja samaa mieltä. Silloin tuli jenkeiltäkin turpaan paljon maltillisemmin kuin viimeksi Bilbaossa. Aika pitkä matka nykyisellä susijengillä on Olympialaisiin mutta toivotaan että kehitys jatkuu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt tarkkaan muista, koska ei koripallo maaseudulla siihen aikaan mikään kova laji ollut. Toisaalta 13-vuotias oli kaikkiruokainen urheilun suhteen. Kyllä Pilkevaara, molemmat Liimot ja Laanti taisivat olla ihan huippuluokkaa. Joku helsinkiläinen tai kotkalainen muistaa varmaan paremmin.

USA:lta oli siihen aikaan tosin liikkeellä yliopistoporukkaa mutta kovaa porukkaa siltikin. Ja kyllä koripallo oli jo siihen aikaan maailmalla suosittu laji, joten vaikkei ammattilaisuus ollutkaan nykyisissä mitoissa, niin harrastajapohjaa oli ympäri maailman.

Taisi olympialaisiin pääsy sisältää muutenkin sekä onnea että legendan aineksia. Mukaan pääsi 16 joukkuetta. Tsekkoslovakia ja Yhdistyneet arabiemiraatit peruivat osallistumisensa. Suomen olympiakomitean luotto joukkueeseen ei kai kovin kaksinen ollut mutta Kalevi Tuomisen luotto ja puhetaito sitten olivat vastaavasti joukkueen hengen mittaiset.

Nyt jo olympialaisiin pääsy vaatii sataprosenttisen onnistumisen erityisesti oikeilla hetkillä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nyt puoliaika ja Suomi vain pinnan perässä. Puolustus on ihan eri mallilla kuin harjoituspeleissä. Oli vaikea toinen neljännes mutta Sasu Salin piti kuonon pinnalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No olihan ottelu. Siinä vaiheessa olin valmis heittämään pyyhkeen kehään, kun Ranska oli jo 8 pinnaa karussa. Mutta 'It's not over until the fat lady sings'.
Pisteet koko jengille mutta erityisesti Jamar Wilsonille...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sasu piti jengin pystyssä toisella puoliajalla. Lopussa Jamar ratkaisi ja Markkanen näytti mistä on tehty. Kotilta ja Huffilta kovia suorituksia. Murphylta vaisu peli, samoin Junnulta. Koposen vamma vaikuttaa yhä.

Mutta ekan kerran tänä vuonna puolustus toimii ja sillä voidaan mennä pitkälle. Mahtavaa olla väärässä Ranskan suhteen, en olis uskonut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jatkoaikavoitto maailman ranking-nelosesta!!!
Aoouuwwww!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Purrrrr...

JK. Eipäs olisi voinut valita parempaa päivää verenluovutukselle. Siinähän se Kivihaka on melkein Hartwall-areenan vieressä. En nyt haasta Susijengiä mutta sen kannattajat kyllä. Verelle on tarvetta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Otsikon kysymys saa uuden vastauksen, JOS Markkasen vamma osoittautuu niin pahaksi että kisat ovat ohi. Sen verran Markkasen varassa peli on ollut. Jatkoon voidaan päästä ilmankin mutta puolivälieriin päästäkseen pitää Markkasen olla kunnossa.

Eilinen Slovenia-matsi riipii sydäntä, mutta voiton avaimet olivat käsissä viime sekunneille asti. Susijengi ei vaan saanut NBA-tähti Goran Dragiae:a kuriin ensimmäisellä puoliajalla.

Jos Markkanen on pelikunnossa, Puola kaatuu tänään komeasti. Voi se kaatua ilmankin mutta vastassa on isoja ja painavia mörköjä ja kolmosheittojen pitää toimia, koska korin alla ei ole tilaa. Jatkopelien kannalta matsi voi olla ratkaiseva, koska Islannista tulee "varma" voitto, sen verran kevyeksi on Islanti osoittautunut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eipä ollut Markkasen poikien päivä eilen. Eero jätti maalit tekemättä Islantia vastaan, ja Lauri sössi pallon vastustajalle ottelun ratkaisuhetkillä. Lisäksi sattui ikävästi jalkaan matsin viimeisellä sekunnilla - murheellista.

Futisjoukkue sentään voitti oman ottelunsa; onnittelut!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lauri teki 24 pistettä ja piti Suomen liki, ei häntä voi oikein tappiosta syyttää vaikka loppu menikin penkin alle.

Toivotaan että vamma oli enemmän sieluun kuin jalkaan, mutta pianhan se nähdään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

Yksilön syyttäminen tappiosta joukkueurheilussa on yleisesti todella matalamielistä. Slovenialaispelaajien elekielestä ottelun päätyttyä välittyi suuri helpotus, koska voitto kovasta kotijoukkueesta oli vaatinut tosi urakoinnin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huippu-urheilu on viihdettä ja hienosti susijengi osaa näköjään siitä viihteestä huolehtia aina viimeiseen sekuntiin asti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tällä kertaa ne viimeiset sekunnit elettiin kolmesti.
Edellinen peli taisi painaa molempien jaloissa ja isokokoinen Puola hyötyi siitä enemmän, kun Suomen vauhtipeli hyytyi.

Vaikka edellä oli puhetta että tappiota ei voi panna yhden miehen piikkiin, tämän matsin ratkaisuhetket kyllä voi. Ennakkoon tämä oli matsi jonka pitikin voittaa ja nyt jatko alkaa näyttää aika varmalta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ohhoh! "Magic" on nimenä varattu Earvin Johnsonille, mutta maaginen on myös Lauri Markkanen.

Puola-ottelun ensimmäisen jatkoajan päätöskorin Lauri heitti todella hienosti. Kun 213-senttinen pelaaja kohottaa kätensä heittoasentoon ja hypähtää vielä ilmaan, on pallo pelaajan käsistä irrotessaan noin kolmen metrin korkeudessa. Eikä tässä kaikki.

Lauri Markkanen osaa heittää tarkasti jopa tilanteessa, jossa hänen hyppynsä suuntautuu taaksepäin! Se lisää etäisyyttä torjuvaan puolustuspelaajaan, ja pallo ylittää tuon blokin todella korkealta, vastustamattomasti. Oheisessa videolinkissä tämä tapahtuu ajassa 3:30, ja vielä paremmin se on nähtävissä sivusuunnasta ajassa 3:49.

https://www.youtube.com/watch?v=LSg8Dxd-xlM

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näin on. Siinä vaiheessa kun Markkanen päästettiin tossa heittämään, Puolan 192-senttisellä Slaughterilla ei ollut mitään mahdollisuutta estää heittoa. Ei pannut edes käsiään pystyyn.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tänään illalla on vastassa isokokoinen Kreikka, jolle matsi on "elämän ja kuoleman" peli jatkon suhteen. Joukkueella on vain yksi voitto, Islannista. Suomelle voitto merkitsisi mitä todennäköisimmin lohkon kakkospaikkaa ja mahdollisuutta välttää suurmaat Italia ja Liettua ensimmäisellä pudotuskierroksella.

Kreikka tulee kovaa korin alle. Kotti, Salin ja muut tsempparit menevät iholle ja yrittävät horjuttaa mörssäreitä. Hyökkäyksessä Suomen on pelattava nopeita etteivät Kreikan tornit pääse ryhmittäytymään. Kreikan pitäisi olla pulassa Susijengin kaltaista nopeaa joukkuetta vastaan. Markkasta Kreikka ei saa kuriin, kuten ei saa mikään muukaan joukkue.

Ennustukseni on, että peli on jo ratkennut Suomen hyväksi ennen viimeisiä minuutteja eikä Kreikasta ole haastamaan. Tänään ja huomenna Islantia vastaan selviämme vähemmillä sydämentykytyksillä kuin viimeiset kolme matsia.

ps. Tätä kirjoitettaessa ei ole tietoa Jamar Wilsonin ja Mikko Koiviston pelikunnosta. Kummankaan poissaoloon ei Susijengi kaadu, mutta etenkin Jammu antaa Koposelle lepominuutteja ja kuten nähty, voi myös ratkaista ottelut viime sekunneilla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

No niin, Petteri Koponen parantaa peli peliltä ja oli tänään ehdoton ykköstykki, 24 pistettä. Kreikka on kova korismaa, maailmanlistan 13. ja Suomen voitto upea suoritus. Tehtiin mitä piti ja pelit jatkuvat huomisen Islabnti-pelin jälkeen Turkissa neljännesväliserissä.

Kova porukka!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ennakkoanalyysi tämän illan pelistä: Suomi voittaa.

Päiväpelissä Slovenia voitti Ranskan joten lohkosijoitus on jo varma eikä pelissä ole panosta: Suomi on toinen ja Islanti ei mene jatkoon. Susijengi ei kuitenkaan petä kannattajiaan löysäämällä niin paljoa, että häviäisi pelin, vaikka Koposelle varmasti tarjotaan tavallista enemmän lepoaikaa eikä jalkavaivaisia Wilsonia ja Koivistoa väkisin peluuteta. Toinen sija tässä lohkossa on ihan sensaatio, katsoo sitä miltä kantilta tahansa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oho: Saksa on omassa lohkossaan voittanut Italian. Mikä joukkue mahtaa valikoitua Suomen vastustajaksi ensimmäiseen pudotuspeliin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Italia tai Georgia. Matsi on tällä hetkellä vähän kesken mutta näyttää siltä että Italia vie ja joutuu Susijengia vastaan. "Toivevastus", sanoivat Suomen analyytikot. Joka tapauksessa vastaan lauantaina tulee ennakkoon Suomea heikompi jengi.

Edit: Ny selvis että Italia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

No niin, Suomi punnersi voiton varsin haluttomalla ja tylsällä pelillä Islannista.
Blogissa ennakoin kolmea voittoa mutta tulikin neljä.

Slovenia voitti lohkon, Suomi toinen, Ranska kolmas ja Kreikka neljäs. Puola ja Islanti putosivat jatkosta. Yläkanttiin meni.

Lauantaina Suomi kohtaa Italian ja tekee historiaa jatkamalla puolivälieriin kahdeksan parhaan joukkoon.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pelijakso päättyy koriksessa usein ylipitkään "koepallon" heittoon tolkuttoman kaukaa. Yleensä se ei tietenkään osu, mutta sitä lystimpää on kun sukka räpsähtää! Sasu Salin teki tempun Islantia vastaan.

https://www.youtube.com/watch?v=X-_MMc-CcxY

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos Italia kaatuu huomenna lauantaina, tulee keskiviikkona vastaan Serbia-Unkari -ottelun voittaja eli todennäköisesti Serbia. Siitä jos pääseee yli niin todnäk Liettua tai Venäjä ja sitten Espanja finaalissa.

Pitkä matka mutta teoriassa finaalipaikkakin on tehtävissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voi voi. Susijengi oli täysin vastaantulija Italian kovassa puolustuksessa. Markkanen jäi neljään pisteeseen ja oikeastaan porukan selkäranka katkesi jo ottelun alussa. Siinä kun Suomi alkusarjassa riemukkaasti ylitti itsensä, nyt oltiin korkeintaan omalla tasolla.

Kova oppitunti ja osoitus siitä, että kärkeen on vielä matkaa. Täältä tähän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomi hävisi paremmalleen, joten siinä mielessä ei ole aihetta murheeseen. Samalta portaalta tipahtivat muuten Ranska ja Liettuakin, kivikovat korismaat.

Tv-katsojakin käsitti Suomen ottelua seuratessaan, että se kuudes pelaaja ei ollut enää mukana. Onneksi yleisöä hyödynnettiin kotisalissa!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Liettuan tipahtaminen Kreikalle oli iso paukku, isompi kuin Ranskan putoaminen mummiäst. Kun nämä jatkopelit on aina yhdestä matsista kiinni, mitä vaan voi tapahtua. Harmi että Suomelle on aina tapahtunut huonosti. Jostain pitäisi kaivaa se taito ja tuuri että pelit jatkuisivat.

Totta että Suomi hävisi paremmalleen.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset